“De manier waarop jij denkt, is essentieel voor de keuzes die jij maakt.”

geplaatst in: Geen categorie | 0

Bedachtzaam keek hij mij aan via het computerscherm. Het was duidelijk aan hem te zien dat hij zich niet erg op zijn gemak voelde. Na eerst even kort een praatje pot, kwamen we al snel op de reden waarom hij bij mij terecht gekomen was. Hij had een goede functie binnen het ICT-bedrijf waar hij werkzaam was, maar had onlangs bij zijn leidinggevende aangegeven dat hij steeds meer last kreeg van de werkdruk en dat hij bang was dat hij uit zou gaan vallen met stressklachten. Doordat hij thuis moest werken vanwege corona en hij constant alle vergaderingen met zijn klanten online moest doen, merkte hij dat hij er last van kreeg dat hij zo slecht nee kon zeggen en slecht prioriteiten kon stellen. Hierdoor kreeg hij steeds meer werk op zijn bordje. Het bedrijf waar hij werkte had het door corona juist drukker gekregen en hij voelde zich enorm verantwoordelijk om alle digitale processen bij zijn klanten in goede banen te leiden. Dat vergde veel van hem; hij begon al om half 8 met zijn mails te beantwoorden en vaak stopte hij pas met werken als het half 8 in de avond was. Lunch- of koffiepauzes nam hij niet, want die tijd gunde hij zichzelf niet. Zijn vrouw had al diverse keren opmerkingen erover gemaakt dat hij zulke lange dagen maakte en dat hij in zijn vrije tijd weinig energie voor hun gezin had, hij merkte dat hij slechter ging slapen, zijn prestaties ondanks dat hij zo zijn best deed gingen achteruit, hij werd steeds stiller in vergaderingen omdat hij niet meer de puf had om goede kwalitatieve opmerkingen te maken en ging steeds meer twijfelen of, als hij zo doorging, hij t.z.t. zijn baan nog wel kon houden. Hij kon wel wat hulp gebruiken en dus gingen we aan de slag…..

Allereerst vind ik het heel erg moedig dat iemand preventief zo’n stap durft te zetten. Dat je het lef hebt om je kwetsbaar op te stellen in deze (vaak) harde maatschappij. Dat je de confrontatie met jezelf wilt aangaan door in de spiegel te gaan kijken waar het dan fout gaat en er dan aan wilt werken (tja, zonder dat laatste komen we er niet helaas….). Ook petje af voor de werkgever die preventief ingrijpt en zijn medewerkers deze kans biedt en niet eerst gaat wachten totdat iemand echt uitvalt. Tuurlijk houd me ten goede; natuurlijk doet zo’n werkgever dat niet alleen omdat het nu zo’n fijne, goede vent is. Nee, in het algemeen is de werkgever geen sociale instelling, maar moet er geld verdiend worden en aangezien verzuim tegenwoordig gemiddeld zo’n € 410,– per dag kost…….. Dus tel uit je winst; als ze door mij in te zetten 10 dagen korter of zelfs helemaal geen verzuim hebben, dan hebben ze niet alleen een medewerker weer goed op de rit, maar ook een hoop extra kosten bespaard voor verzuim, overwerk collega’s, aanpassing werkplek en noem maar op. Natuurlijk doe ik het ook niet voor niets (ik ben ook geen sociale instelling, bij mij moet er ook brood op de plank), maar mijn tarief ligt toch beduidend lager dan 10 dagen gemiddeld verzuim. (Ben je als werkgever nu ineens heel nieuwsgierig geworden, offerte aanvragen is heel simpel; bel of mail mij op 06-18326153 of info@amgcoaching.nl).

Maar goed, terug naar de cliënt. Bovengenoemde cliënt had dus de keuze gemaakt om iets aan zijn problemen te gaan doen. Hij vertelde mij dat hij zo’n stemmetje in zijn hoofd had die elke keer zei: “je kunt het niet maken om nee te zeggen, want hij is de klant”. En nee, denk nu niet dat hij niet helemaal bij de tijd is, want jij en ik hebben ook zo’n stemmetje. Een bengel op mijn linkerschouder die probeert om mij negatief te beïnvloeden (ik heb hem Harry genoemd en sorry voor alle Harry’s die zich nu negatief aangesproken voelen) en een bengel op mijn rechterschouder die overal het goede van probeert te zien. Ons gezellige EGO. Maar hoe dan ook, naar wie luister je het meest? Hoe beïnvloedt dat positieve of negatieve stemmetje elke keer jouw keuze? Kies je voor gelijkwaardigheid of ben jij ondergeschikt aan de ander? Kies je voor onzichtbare grenzen of stel je paal en perk? Kies je er voor in de slachtoffermodus te blijven zitten of wil je leren je assertiever te gedragen? Want hoe dan ook; de manier waarop jij denkt, is essentieel voor de keuzes die jij maakt. Dus welke keuze heb jij te maken waardoor je lekker in je vel gaat zitten of steviger in je schoenen gaat staan? Of steek je je kop in het zand? Mijn cliënt weet het inmiddels……

AMG Coaching kan helpen middels 1-op-1 coaching voor het verlagen van stress, het vergroten van assertiviteit of beter omgaan met jouw beschikbare tijd. Geïnteresseerd? Stuur een mail naar info@amgcoaching.nl voor een Skype-gesprek van een half uur om te checken of jij de juiste cliënt voor mij bent én ik de juiste coach voor jou of jouw werknemer. Of bel mij op 06-18326153. Geef aan dat je dit blog hebt gelezen dan is het Skypegesprek gratis.

Kun jij het je permitteren om te wachten tot het echt niet meer gaat met alle (financiële) gevolgen van dien?

Steek jij je kop in het zand?