Persoonlijke begeleiding bij 2e spoortrajecten; de ene coach is de ander niet!

Ik schrijf mijn blogs nu al een tijdje en wil graag deze keer mijn dienstverlening voor 2e spoortrajecten onder de aandacht brengen. Sinds december 2019 verricht ik regelmatig werkzaamheden op dat gebied. Als medewerkers langdurig verzuimen dan komt er een moment dat er, naast de mogelijkheden om bij het eigen bedrijf een andere baan te vinden (= 1e spoor), extern gekeken moet gaan worden (= 2e spoor). Dan kan ik worden ingezet.

Er volgt een intakegesprek bij de medewerker thuis . Daarna volgt een intakegespreksverslag met een trajectplan. Dan gaan we aan de slag met opstellen van CV, sollicitatiebrief, zoekprofiel aan de hand van een persoonsprofiel, oefenen van de sollicitatie-vaardigheden, etc. Kortom, alles wat erbij komt kijken om een andere baan te vinden. Dit alles specifiek afgestemd op de behoeftes van de medewerker. Hierbij moeten we ook rekening houden met  de wettelijke verplichtingen. Als we het namelijk niet goed doen, dan kan er een sanctie volgen vanuit het UWV. Dat willen we natuurlijk graag voorkomen! Een van de meest effectieve manieren om werknemers te ondersteunen tijdens dit proces is door persoonlijke begeleiding te bieden via een ervaren coach. Ik dus! Graag zet ik even op een rijtje waarom die persoonlijke begeleiding zo belangrijk is, want de ene coach is de andere niet.

Maatwerk en Individuele Aandacht

Een van de belangrijkste voordelen van persoonlijke begeleiding in 2e spoortrajecten is dat het maatwerk mogelijk maakt. Iedere werknemer is anders, met unieke behoeften, vaardigheden en uitdagingen. Ik maak een trajectplan dat specifiek is afgestemd op de persoonlijke situatie, behoeftes en doelen van de werknemer. Daarnaast ga ik elke twee weken naar de werknemer toe totdat hij of zij zelfstandig aan de slag kan. Hierdoor leer ik hem of haar goed kennen en ontstaat er een persoonlijke band waarin we samen optrekken om die geschikte baan te vinden.

Betere Emotionele Ondersteuning

Het verliezen van een baan kan een emotioneel zware ervaring zijn. Werknemers kunnen te maken krijgen met gevoelens van angst, onzekerheid en zelfs depressie. Aangezien ik in mijn praktijk ook medewerkers begeleid die last hebben van onzekerheid, stress of zelfs burn-out ben ik niet alleen in staat om bij praktische zaken zoals het zoeken naar een nieuwe baan te helpen, maar ook om emotionele ondersteuning te bieden. Zo kan ik de werknemer helpen omgaan met stress, zelfvertrouwen op te bouwen en positief te blijven tijdens deze moeilijke overgangsfase.

Voortgangsrapportages en Procesupdates

Ik vind het belangrijk dat de werkgever op de hoogte blijft van hoe het gaat in het traject. Sowieso heb ik een verplichting om de werkgever te informeren over de inzet van de werknemer. Vanuit de Wet Verbetering Poortwachter ben je namelijk verplicht om aan zo’n traject goed mee te werken. Ik help en adviseer, maar de werknemer moet zelf aan de slag.

Om aan het UWV te tonen welke inspanningen we verrichten maak ik om de twee maanden een voortgangsrapportage met inhoudelijke informatie. In de andere twee maanden stuur ik een procesupdate van wat we aangepakt hebben. Deze documenten zijn van belang om mee te sturen naar het UWV bij de eventuele WIA-aanvraag. We hopen natuurlijk dat in de tussentijd de werknemer weer hersteld raakt, maar zo niet dan kun je in ieder geval aantonen dat die inspanning om te komen tot ander werk geleverd is. Zowel de werknemer én de werkgever hebben hierin een inspanningsverplichting.

Naast coaching voor aanpakken van stress en onzekerheid dus ook inzetbaar voor 2e spoorbegeleiding

In mijn coachpraktijk begeleid ik medewerkers van commerciële bedrijven in Zuidwest Nederland die door een te groot verantwoordelijkheidsgevoel stress of een gebrek aan assertiviteit ervaren. Ik help ze om makkelijker nee te zeggen, eenvoudiger grenzen te stellen, beter te prioriteren en het allerbelangrijkste zichzelf op de juiste waarde te schatten. Dit doe ik het liefste preventief, want dan worden kosten voor verzuim voorkomen. Zoals je hebt kunnen lezen, ben ik dus ook inzetbaar als een medewerker langdurig is uitgevallen. De oorzaak maakt bij een 2e spoortraject dan niet uit. Dus heb je begeleiding voor jouw werknemer nodig, neem dan contact met mij op. 

Neem eens een kijkje op mijn website onder het kopje: 1-op-1 coaching bij onzekerheid of 1-op-1 coaching bij stress  of  2e spoortrajecten of bel gelijk: 06-18326153 of mail naar info@amgcoaching.nl als je preventief wilt schakelen of een 2e spoortraject moet inzetten.