Hoe is het gesteld met jouw zelfbeeld?

geplaatst in: Geen categorie | 0

“Hadden we maar slimmere keuzes gemaakt en niet zoveel fouten gemaakt. Maar de waarheid is dat niet onze fouten ons beperken, maar onze angsten. Elke dag ontwaak je en heb je een nieuwe kans om te doen wat je wilt en te zijn wie je wilt. Het enige wat je kan tegenhouden, ben jezelf”.

Ik weet niet meer waar ik deze quote tegenkwam, maar hij raakte me. Deels omdat ik mezelf er gedurende een hele lang tijd in herkende. Deels omdat dit nu voor het grootste gedeelte achter me ligt en deels omdat niet iedereen zo’n keuze mag of kan maken. Ik dacht aan huishoudens waar de vrouw of man ‘klein’ gehouden wordt (bijvoorbeeld door het milieu waarin iemand is opgegroeid of bijvoorbeeld een narcistische partner). Of denk eens aan pestgedrag op het werk waar niets aan gedaan wordt; daar hebben we ook genoeg over gehoord vanuit de media inmiddels. Ongetwijfeld weet je zelf uit je eigen omgeving ook wel voorbeelden. Hoe is het gesteld met hun zelfbeeld?

Petje af!

Ik dacht in tweede instantie ook aan de mensen die getroffen worden door een levensbedreigende ziekte. Welke keuze kun je dan maken, vroeg ik me af? Maar ook hier speelt het zelfbeeld een belangrijke rol. Onlangs hoorde ik dat de vrouw van een kennis van mij opgegeven is. Ik weet niet precies hoe oud ze is, maar schat haar ergens in de 40. Ze was altijd al aan het tobben met haar gezondheid, maar toch bleef ze als persoonlijkheid positief in het leven staan en een rots in de branding voor haar man en kinderen. Haar kennende zal ze tot het einde aan toe er zoveel mogelijk proberen te zijn voor haar gezin. Wat zegt dat over haar angsten (die ze ongetwijfeld heeft) en wie ze wil zijn? Petje af voor haar.

En ook iemand anders in mijn kennissenkring, een jonge meid. Zij nam het dappere besluit om een half jaar voor een deel te stoppen met haar opleiding om zichzelf even de tijd te gunnen goed over haar toekomst na te denken. Ondanks tegenstand uit haar omgeving koos ze voor zichzelf, want op dit moment was dat het beste wat ze voor zichzelf kon doen. Petje af voor haar.

Falen was geen optie…

Als ik naar mezelf kijk, dan heeft mijn pestverleden veel invloed gehad om de vorming van mijn persoonlijkheid. Sommigen van jullie hebben wellicht mijn E-book over nee zeggen gelezen en weten daarvan. Ik liep later in mijn werkzame leven en ook privé vaak te hard om zo min mogelijk fouten te maken, want tja, falen was geen optie. Ik vond het belangrijk dat iedereen mij aardig vond en liet mensen die ik diep in mijn hart eigenlijk niet zo aardig vond, glansrijk over mij heen lopen. Want wat bleef er van mij over als “ze” me niet meer aardig vonden? Door mijn eigen burn-out in 2011 kreeg ik de kans om het ‘anders’ te gaan doen. Hier lag de start van mijn coachbedrijf, maar als je dat toen tegen mij had gezegd, had ik gevraagd of ‘je een gaatje in je hoofd had’.

Soms is het gewoon wat het is…

Als ik nu terugkijk op 8 jaar ondernemerschap en de persoon die ik heb mogen worden, dan moet ik eerlijk zijn; dat heb ik niet alleen gedaan. Ik kreeg steun van mijn familie, toenmalige werkgever en gezin, maar daarnaast heb ik ook een professionele coach gezocht om mezelf ‘weer én beter op de kaart te zetten’. Ik ben blij met mijn leven ook al gaat het niet allemaal ‘over rozen’, maar ik ben wie ik wil zijn en doe wat ik wil (ok, het grootste gedeelte van de tijd dan….) Ik houd nog steeds rekening met anderen, want zo zit ik nu eenmaal in elkaar, maar niet meer ten koste van mezelf. En als dat wel zo is, dan is dat meestal een weloverwogen keuze. En zo niet, dan is het ook goed. Soms is het gewoon wat het is.

En jij?

En jij? Welke fouten mag jij niet maken? Welke angsten zorgen er bij jou voor dat je werk blijft doen dat je niet leuk vindt? Of geen einde durft te maken aan een situatie die eigenlijk niet goed voor jou is? Of jezelf maar blijft opjagen en je ‘lekker’ afstevent op overspannenheid of nog erger, een burn-out? Waar doe jij jezelf tekort? Hoe kijk jij naar jezelf? Laat het me eens weten in een bericht als reactie op dit blog. Enne…. mocht je hulp nodig hebben om jezelf beter op de kaart te zetten, bel of mail me dan of druk op de onderstaande knop om contact te leggen.


Iemand die ook aan haar zelfbeeld werkte….

Op de pagina “Wat anderen over zichzelf en mij zeggen” staat het verhaal van een beleidsmedewerkster die ook aan de slag ging met haar zelfbeeld. Hier alvast het begin:

“In 2022 raakte ik na een periode van oplopende stress overspannen. Een gedwongen moment van stilstaan. Om meer rust te creëren in mijn werk- en privé-situatie, en om praktische handvaten te krijgen voor zaken als timemanagement en nee-zeggen, startte ik in overleg met mijn teamleider en bedrijfsarts een coachtraject van een aantal maanden bij Angélique. Ik heb het bij Angélique gevolgde traject ervaren als intensief, verhelderend én confronterend”. Lees verder op de genoemde pagina.


Gezocht: Interim HR-klus

Zoals in mijn vorige blog benoemd, ben ik actief op zoek naar een interim opdracht voor een HR-Adviseur voor maximaal 20 uur per week in de regio Zuidwest Nederland gedurende zo’n 4-6 maanden. Start kan op korte termijn. Ken je een bedrijf waar ze iemand zoeken, laat het me weten via 06-18326153 of info@amgcoaching.nl. Voor meer informatie verwijs ik naar mijn LinkedIn-profiel.