“Kom maar, laat mij het maar even doen!” & Overgangsrecht WAB

geplaatst in: Geen categorie | 0

Herken jij één van de volgende uitspraken?

• ‘Kom maar, laat mij het maar even doen!’

• ‘Ach, het kan nog wel even tussendoor….’

Voor sommigen van ons levert dit gedrag stress op, want ongemerkt neem je wel heel veel werk uit handen van je collega en krijg je je eigen werk niet meer op tijd af. Maar ja, je kunt ze toch niet in de steek laten? Dit is je EGO die spreekt. Die vindt het heerlijk als hij complimenten krijgt van anderen en dat anderen zo waarderen wat jij allemaal voor ze doet. Is die waardering echt zo of zijn die anderen gewoon lui en vinden ze het wel makkelijk dat jij alle kastanjes uit het vuur haalt? Kan hè, hoeft niet….

Daarnaast neem jij wel constant ongevraagd de verantwoordelijkheid van de ander op je schouders en dat kan niet de bedoeling zijn. Toch? We zijn allemaal volwassen, oké sommigen wat minder, en hebben een klus te klaren, want daar krijgen we voor betaald. Of krijg jij een dubbel salaris omdat je ook het werk van die ander doet en die ander minder salaris? Vast niet…..

Ook ik heb als coach én als mens de behoefte om een ander te helpen; anders zat ik in het verkeerde beroep. Maar tijdens de intake maak ik altijd heel erg duidelijk dat de cliënt het ZELF moet doen. Als hij achterover leunt en denkt; ‘nou die Angelique gaat het wel even voor mij regelen’, dan heeft hij het goed mis en gaan we samen geen resultaten behalen. Dus de keuze is aan jou; blijf je brandjes blussen en achter iedereen aan rennen ten koste van jezelf? We kunnen de ander niet veranderen, dus jij zult met jezelf aan de slag moeten als je de situatie waar je in zit wilt veranderen. Niet meer en niet minder! Als we dan klaar zijn, dan ben je nog steeds dezelfde persoon maar laat je wel ander gedrag zien meer ten gunste van jezelf zonder oncollegiaal of onverschillig te worden, want dat is ook weer zo’n dingetje.

Zoals ik had beloofd, deel ik een aantal van mijn tips om zelfverzekerder over te komen. Want hoe beter jij nee kunt zeggen, hoe beter jij grenzen kunt stellen en hoe groter de kans is dat je stress voorkomt. Doe er je voordeel mee!

TIP 2: tel tot 5!

Vraagt iemand je om iets te doen, denk dan eens 5 seconden na voordat je een antwoord geeft. Vaak zeg je direct automatisch ja, maar die 5 seconden geven je net even langer de tijd om na te denken of je dit echt wel wilt. Is dit mijn prio en moet het echt nu…….?

Heb je een medewerker die slecht prioriteert of steeds brandjes blijft blussen? Bel me: 06-18326153 of mail naar info@amgcoaching.nl.

Blijf jij brandjes blussen?

Overgangsrecht WAB – transitievergoeding

Vorige maand heb ik een korte samenvatting gegeven van de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) die op 1 januari 2020 ingaat. Met betrekking tot de transitievergoeding zijn er een viertal situaties waarbij het overgangsrecht van toepassing is.

De oude berekeningswijze van de transitievergoeding blijft bij een einddatum in 2020 van toepassing wanneer er ook sprake is van één van de volgende situaties:

  • Het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst is vóór 1 januari 2020 ingediend.
  • De arbeidsovereenkomst is vóór 1 januari 2020 opgezegd.
  • De arbeidsovereenkomst is opgezegd met toestemming van het UWV (of een CAO-commissie) én het verzoek om toestemming is gedaan vóór 1 januari 2020.
  • De werknemer heeft vóór 1 januari 2020 schriftelijk met de opzegging ingestemd.

Quote Charlie Chaplin:
“Niets is permanent. Ook onze problemen niet”