Stress…. Voor iedereen anders.

geplaatst in: Geen categorie | 0

We ervaren allemaal wel eens stress, maar de ene persoon lijkt er meer last van te hebben dan de ander. Vorig jaar schreef ik daar al eens een blog over en gaf toen twee voorbeelden bij draagkracht en draaglast. In dit blog wederom 2 voorbeelden van allebei. Draagkracht wordt o.a. bepaald door goed om te gaan met je beschikbare tijd, zorgen dat je energie op peil blijft en wat je vanuit je persoonlijkheid inzet om goed met stress om te gaan. Draaglast gaat om wat er op je pad komt, welke eisen stelt de omgeving en welke eisen stel je aan jezelf? Zijn die twee in evenwicht? Ben je krachtig genoeg om het hoofd te bieden aan moeilijke situaties of is de last te zwaar?

Hieronder 2 voorbeelden van DRAAGKRACHT; hoe sterk ben jij?

Goed energiemanagement

In hoeverre heb je genoeg energie opgebouwd om de dag goed door te komen? Denk hierbij aan goed slapen, voldoende ontspanning, goede voeding, voldoende bewegen en andere zaken waar jij energie van krijgt. Of gewoon lekker helemaal niets doen. Durf jij daar tijd voor te maken? Heb je in de gaten wanneer je energielevel daalt en schakel je daarop? Heb je ook in de gaten waar jouw ‘energielek’ vandaan komt? Met welke zaken of mensen ben jij bezig die jouw energie volledig opslurpen? Maak eens een lijstje…..

Assertiviteit

In hoeverre kun jij je eigen grenzen stellen? Kun je op de juiste momenten nee zeggen? Ben je in staat om bepaalde zaken te delegeren (mits dat kan bij jouw functie) of om hulp te vragen? Of wil je altijd alles zelf doen?  Kun je bij bepaalde zaken inzien dat je er geen invloed op hebt en het dan loslaten? Of blijf je klagen….. voornamelijk over de ander natuurlijk……. Wat kun jij veranderen? Maak eens een lijstje…..

Hieronder 2 voorbeelden van DRAAGLAST; wat heb jij te verduren?

Alledaagse stresssituaties

Hoe vaak sta je in de file en erger je hier aan? Hoe ga je om met dagelijkse gebeurtenissen die voor jou stress opleveren en hoe vaak komt dit voor? Wat vind jij stressvol en wat niet? Waar heb je invloed op en waarop niet en kun je dus eigenlijk maar beter loslaten? Maak eens een lijstje…..

Belastende privéfactoren

Hoe gaat het thuis? Welke privéfactoren zijn zwaar voor je? Denk bijvoorbeeld aan een geboorte van een kindje, een scheiding, een overlijden, een moeilijke situatie met je kinderen of partner, het gebrek aan een partner of kinderen, een ziekte in het gezin, financiële problemen, een verbouwing die niet lekker verloopt, weer wennen aan alle prikkels na corona, weer een werk-privébalans vinden, etc. Wat eist thuis zijn tol? Maak eens een lijstje….

Bij iedereen is de weegschaal wel eens uit balans en dat is niet erg. Maar het is wel van belang dat jij in de gaten hebt wat voor jou de triggers zijn waardoor de weegschaal te ver doorslaat. Breng bovenstaande eens in kaart voor jezelf. Bespreek de uitkomsten met je partner, goede vriend(in) of als het werk een belastende factor is met je leidinggevende, bedrijfsarts of HR-afdeling. Kortom, hoe is het gesteld met jouw draagkracht en draaglast? Is het mogelijk om twee problemen te selecteren die je makkelijk kunt oplossen of om los te laten omdat je er toch geen invloed op hebt? Of heb je hierbij hulp nodig?

Vaak merkt een werkgever dat jouw draagkracht afneemt als je je bijvoorbeeld vaker of langer ziekmeldt of je lontje korter wordt. Willen jullie voorkomen dat de balans helemaal negatief uitvalt, bel me dan op 06-18326153 of mail naar info@amgcoaching.nl. Ik help graag met het leren stellen van betere grenzen, het makkelijker nee zeggen, beter structureren en prioriteren, zodat je weer in balans komt qua draagkracht en draaglast!

Ben jij in balans?