Technostress
De digitale overload neemt steeds meer toe. Door bv het Nieuwe Werken maak je meer gebruik van het internet, mobiele apparatuur, draadloze systemen, etc., waar je maar wilt. Je bepaalt zelf waar, met wie, waarmee en wanneer je werkt. Onbewust open je vaker je e-mail op mobiel of tablet, je reageert vaak direct en je voelt je verplicht om bijna 24/7 bereikbaar te zijn. Het gevoel van constante verbondenheid met het werk en daarmee het ervaren van verlies van controle over tijd en ruimte kan stress veroorzaken.
De ontwikkelingen in de techniek zelf beïnvloeden ook je gezondheid. Die technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Men heeft de verwachting dat wij in het komende 1,5 jaar dezelfde hoeveelheid technologische vernieuwingen te verwerken krijgen als in de afgelopen 8 jaar. Dat is lastig voor ons brein; het kan het tempo moeilijk bijhouden.
Tijdens het mobiele werken kies je niet altijd de beste ergonomische werkplek. Aan de keukentafel werkend, let je niet op de juiste hoogte van de tafel of stoel of op welke afstand je computer het beste kan staan. De fysieke overbelasting neemt hierdoor toe.
Werkdruk en psychosociale problemen zijn nog steeds de belangrijkste veroorzakers van verzuim en uitval.
• 13% van de werknemers heeft een burn-out of is overspannen;
• 41% van de werknemers heeft werkstress;
• Over 10 jaar heeft naar schatting de helft van de Nederlandse bevolking een chronische ziekte;
• 1 op de 5 medewerkers presteert onder haar of zijn kunnen;
• Iedere organisatie heeft 10-20% stil verzuim (mensen komen wel naar het werk, maar zijn niet productief
Bronnen: Trimbos instituut, RIVM, Arbo Unie
Dit is verontrustend, zeker als we met elkaar meer moeten gaan doen met minder mensen door vergrijzing, ontgroening en de verhoging van de pensioenleeftijd. Dus hoe blijven of worden we duurzaam inzetbaar?
Vitaliteit
Duurzame inzetbaarheid vraagt ook aandacht voor de motivatie van werkenden, voor de ontwikkeling van kennis en vaardigheden en een goede gezondheid. Een bedrijf kan ervoor kiezen om te investeren in taakvariatie, goede opleidingsmogelijkheden, goede arbeidsomstandigheden en het stimuleren van een gezonde leefstijl om schade aan de gezondheid te voorkomen. Dit beleid staat of valt echter bij de bereidwilligheid van jou als werknemer om zelf aan de slag te gaan.
Hoe houd jij jezelf vitaal en daardoor duurzaam inzetbaar? Kun jij op basis van zelfmanagement antwoord geven op de volgende vragen:
• Wat gebeurt er om mij heen (maatschappij, werkgebied, organisatie)?
• Wat betekent dat voor mij?
• Zijn mijn kennis & vaardigheden nog op orde?
• Haal ik voldoende energie uit mijn werk en heb ik voldoende energie?
• Zorg ik goed voor mijzelf, heb ik een gezonde leefstijl?
• Hoe ga ik om met uitdagingen, werk en privé?
Aan de slag?
Pas jij je aan of blijf je elke keer hetzelfde doen, omdat je dat altijd zo gedaan hebt en omdat je ook altijd wat te verliezen hebt? Of kies je ervoor om jezelf met fysieke en mentale veerkracht in balans te brengen ten opzichte van die veranderende omstandigheden? Lukt je dat alleen of heb je daar wat hulp bij nodig? Als het laatste het geval is, neem dan eens contact met mij op. Samen kunnen we ervoor zorgen dat je weer in balans komt en vitaal naar de toekomst kunt kijken.
Bronnen: Whitepaper Work 21, AWVN trends voor HR2020