“Vakantiestress….. Nee hoor ik niet!”

geplaatst in: Geen categorie | 0

Nederland gaat massaal weer op vakantie, ook ik….. wat een zaligheid! Behalve als je dan op Schiphol staat… Corona loert nog wel om de hoek, maar dat mag de pret niet drukken, dat zien we dan wel weer in de herfst. Maar dan komt die vakantie dichterbij en dan hebben we massaal last van “voor-de-vakantie-stress”……. Je wordt in allerlei magazines dan weer ‘dood’ gegooid met allerlei tips, dus dat ga ik niet doen. Maar ik wil nog wel even stil staan bij een mogelijke oorzaak van deze stress.

Herken jij één van de volgende uitspraken?

•‘Kom maar, laat mij het maar even doen!’

•‘Ach, het kan nog wel even tussendoor….’

Voor sommigen van ons levert deze uitspraak stress op, want ongemerkt neem je wel heel veel werk uit handen van je collega en krijg je je eigen werk niet meer op tijd af. De vakantie lonkt en er ligt nog een hele stapel werk… Maar ja, je kunt ze toch niet in de steek laten? Dit is je EGO die spreekt. Die vindt het heerlijk als hij complimenten krijgt van anderen en dat anderen zo waarderen wat jij allemaal voor ze doet. Is die waardering echt zo of zijn die anderen gewoon lui en vinden ze het wel makkelijk dat jij alle kastanjes uit het vuur haalt? Zij willen ook op vakantie, dus handig als jij die stapel kleiner voor ze maakt. Toch? Kan hè, hoeft niet….

Neem jij de verantwoordelijkheid over van de ander?

Daarnaast neem jij wel constant ongevraagd de verantwoordelijkheid van de ander op je schouders en dat kan niet de bedoeling zijn. We zijn allemaal volwassen en hebben een klus te klaren, want daar krijgen we voor betaald. Of krijg jij een dubbel salaris omdat je ook het werk van die ander doet en die ander minder salaris? Vast niet…..

De keuze is aan jou….

Ook ik heb als coach én als mens de behoefte om een ander te helpen; anders zat ik in het verkeerde beroep. Maar tijdens de intake maak ik altijd heel erg duidelijk dat de cliënt het ZELF moet doen. Als hij achterover leunt en denkt; ‘nou die Angelique gaat het wel even voor mij regelen’, dan heeft hij het goed mis en gaan we samen geen resultaten behalen. En als je bewust de keuze maakt om een vervelende, maar in je hart wel goede eigenschap iets te veranderen ten gunste van jezelf, dan moet je dat eigenlijk ook niet willen. Toch? Dus de keuze is aan jou; blijf je brandjes blussen en achter iedereen aan rennen ten koste van jezelf? Ga jij later of minder op vakantie omdat je dat en dat en dat toch nog even af wilt maken? Vast niet……

We kunnen de ander niet veranderen, dus jij zult met jezelf aan de slag moeten als je de situatie waar je in zit wilt veranderen. Niet meer en niet minder! Als we dan klaar zijn, dan ben je nog steeds dezelfde persoon maar laat je wel ander gedrag zien meer ten gunste van jezelf zonder oncollegiaal of onverschillig te worden, want dat is ook weer zo’n dingetje. Onder het kopje Aanbevelingen staat een mooie nieuwe aanbeveling van iemand die ook met zichzelf aan de slag is gegaan. Fijne vakantie!