Wat doet negatieve stress met jouw lijf? (deel 1)

geplaatst in: Geen categorie | 0

We horen heel vaak dat negatieve stress slecht is voor ons, maar wat gebeurt er nu eigenlijk in jouw lijf als je langdurig last hebt van stress? Jouw lijf komt, als de stressor niet aangepakt wordt, in 3 fasen terecht; de Alarmfase, de Weerstandsfase en uiteindelijk hoe kan het ook anders ….. de Uitputtingsfase.

Wat geeft jou stress?

In de Alarmfase activeert het waarschuwingssysteem van ons lichaam in reactie op de stressor de hulpbronnen van het lichaam. Deze stressor kan echt van alles zijn. Wat geeft jou stress?

Wat gebeurt er in jouw lijf?

De hypothalamus, dat zit in je brein en zorgt voor de balans in jouw lijf, geeft een signaal af aan de bijnier. De bijnieren geven hormonen af aan de bloedbaan waardoor het lichaam meer kracht en uithoudingsvermogen krijgt dat nodig is voor de “vechten, vluchten of bevriezen” reactie. Welke reactie voert bij jou de boventoon?

Er worden endorfinen afgegeven waardoor het lichaam minder pijnprikkels ervaart, want in leven blijven is belangrijker op dat moment dan stilstaan bij een wondje.

De bloedtoevoer naar het hart, de hersenen en de spieren neemt toe, waardoor je beter en sneller kan denken en reageren. Jouw pupillen worden wijder waardoor het gezichtsveld groter wordt en via transpiratie wordt voorkomen dat jouw lichaam oververhit raakt.

De bloedtoevoer naar het spijsverteringskanaal neemt juist af, waarschijnlijk om ervoor te zorgen dat het lichaam geen kostbare energie verspilt aan functies die in een noodsituatie niet echt direct nodig zijn. Je bent klaar voor de strijd, kom maar op!   

Tot zover niets mis…..toch?

Tot zover niets mis, zul je zeggen. Daarin heb je gedeeltelijk gelijk, want bij positieve stress bijvoorbeeld voor een examen, levert deze reactie je het uithoudingsvermogen en de extra energie op die je nodig hebt om te slagen. Echter, als de negatieve stressor te lang aanwezig blijft, dan komen we in de volgende fase: Weerstand. Daarover volgende keer meer.

Wil jij negatieve stress voorkomen? Of weet je iemand binnen jouw bedrijf die wel wat steun kan gebruiken op dit vlak? Neem dan contact op met mij via 06-18326153 of stuur een mail naar info@amgcoaching.nl.


Geslaagd voor Psychosociale Basiskennis; wat levert jou dat op?

Positieve stress mocht ik twee weken geleden zelf ervaren toen ik, na een week hard blokken, glansrijk geslaagd ben voor mijn examen Psychosociale Basiskennis! Yes! Door deze Hbo-opleiding van een jaar heb ik meer kennis gekregen over verschillende persoonlijkheidsstoornissen, zoals afhankelijke, vermijdende of dwangmatige persoonlijkheidsstoornis. Ook heb ik nu meer kennis over de verschillende lichamelijk en mentale oorzaken van vermoeidheid. Dit kan ik goed gebruiken bij de behandeling van mensen met stress, burn-out of onzekerheid. Daarnaast was het ook super interessant om veel te leren over hoe mooi en soms ook niet mooi, wij als mensen in elkaar zitten.