Wat doet negatieve stress met jouw lijf (deel 2)?

geplaatst in: Geen categorie | 0

In mijn vorige blog heb ik verteld over wat er in jouw lijf gebeurt bij het ervaren van negatieve stress. Kort samengevat: jouw lichaam komt in de “vechten, vluchten of bevriezen” modus, je lichaam ervaart minder pijnprikkels, je denkt beter en sneller, je gezichtsveld wordt vergroot, je transpireert meer en de stofwisseling wordt vertraagd. Je bent klaar voor de strijd! Als de strijd goed uitpakt, dan is er niets aan de hand, maar als de oorzaak van de stress langer duurt, maar niet sterk genoeg is om je lijf volledig onderuit te halen dan kom je in de Weerstandsfase.

Wat gebeurt er in de Weerstandsfase?

Alle hierboven genoemde kenmerken blijven van kracht. Je lichaam werkt optimaal om de effecten van de stress teniet te doen. Het afweersysteem is in de hoogste staat van paraatheid en het aantal witte bloedcellen neemt toe om je lichaam te helpen infecties te bestrijden. Het rare is echter dat de weerstand in dit geval alleen werkt ten opzichte van de eerste stressoorzaak.

Voorbeeld

Je hebt een behoorlijke lange tijd veel werk op je bordje gehad. Hierdoor veel uren gemaakt, slecht geslapen, ook in het weekend vaak nog gewerkt, te weinig rust genomen en ook niet zo best gegeten, alles gauw, gauw, gauw…… Dan komt het moment: je hebt de opdracht binnen gehaald en je mag eindelijk relaxen.

Dan komt je vrouw ineens met….. “Ik moet met je praten, ik wil zo niet verder…..”. Nu kan het zijn dat je gelijk de vlag uithangt, maar in dit geval ga ik er maar even vanuit dat je van haar houdt en helemaal niet uit elkaar wilt gaan. Help, wederom stress!! De eerste stressoorzaak heeft jouw lijf echter zo uitgeput dat je geen verweer meer hebt tegen deze nieuwe stressbron en de kans is aanwezig dat je overspannen of zelfs burn-out raakt als deze ene zin de start is van een nieuwe periode van ellende voor langere tijd.

De laatste fase: Uitputtingsfase

Jouw lijf wil nu maar 1 ding: rust en herstellen, zodat jouw lichaam alle interne processen weer terug kan brengen naar een normaal level. Als je die rust niet kan of wil nemen, dan kan dit leiden tot lichamelijke of psychische ziekten. Denk bijvoorbeeld aan de hoge bloeddruk die tot hoofdpijn kan leiden. Door een langdurige verhoogde bloeddruk wordt het risico op hersenbloedingen en hartaanvallen verhoogd. Langdurige of herhaaldelijke stress kan leiden tot veranderingen in de hersenen waardoor depressies kunnen ontstaan. Ik kan nog veel meer zaken opnoemen, maar ik ben natuurlijk geen dokter. Ik houd me liever bezig met het voorkomen van negatieve stress of het aanpakken daarvan. Jij ook?

Laat me eens weten als reactie op dit blog wat jij doet om negatieve stress te voorkomen. Ik hoor het graag! De beste tips plaats ik op mijn website, anoniem natuurlijk.


Contact?

Wil jij negatieve stress voorkomen? Of weet je iemand binnen jouw bedrijf die wel wat steun kan gebruiken op dit vlak? Neem dan contact op met mij via 06-18326153 of stuur een mail naar info@amgcoaching.nl.

Waarom bij mij?

Je zou je kunnen afvragen; “waarom zou ik met jou aan de slag gaan?” Er is een ruime keuze in coaches en de klik tussen ons is erg belangrijk voor het opbouwen van vertrouwen. Maar als die er is, dan heb ik ook nog de volgende voordelen:

  • Ik heb een HR-achtergrond van 15 jaar; ik weet dus goed hoe het werkt vanaf de werkgevers- én werknemerskant;
  • Ik ben gecertificeerd. Ik heb een HBO-coachopleiding gedaan en heb een keurmerk van de Nederlandse Orde voor Beroepscoaches die ik elke 5 jaar moet toetsen;
  • Vorig jaar heb ik een Post-HBO-opleiding Psychosociale basiskennis gevolgd en met een certificaat afgesloten;
  • Ik heb ruim 7 jaar ervaring met het werken met technische bedrijven als coach en ook mijn loopbaan heeft zich altijd afgespeeld bij bedrijven waar met name mannen werken (dus niet bv de zorg of onderwijs);
  • Ik houd van een rationele aanpak en ga voor een resultaatgerichte blijvende verandering;
  • Maar het allerbelangrijkste; ik ben gewoon een leuk mens. Mijn cliënten beschouwen mij als laagdrempelig, vaak wel confronterend maar op een menswaardige manier, ik werk met praktijkgericht ‘huiswerk’ en humor in mijn sessies vind ik belangrijk.

Aanbevelingen op mijn website

Neem gerust eens een kijkje op mijn website bij de aanbevelingen om te lezen wat ik voor andere bedrijven en hun medewerkers heb kunnen betekenen. Neem gerust contact op om een afspraak te maken voor een bak koffie om te bespreken of ik ook iets voor jouw medewerkers kan betekenen: 06-18326153 of mail me op info@amgcoaching.nl.