We gaan op vakantie…… stress!

geplaatst in: Geen categorie | 0

Ik hoor het alweer rondom me heen; ‘we gaan op vakantie en ik moet nog zoveel doen…..’. Heb ik zelf ook wel een beetje last van, dus besloot ik om mijn vakantiestress-tips voor werknemers ter harte te nemen en deze hier met jullie te delen.

1. Begin op tijd met de voorbereiding voor je vakantie

Bij de voorbereiding voor mijn vakantie houd ik de regel aan: ‘wat moet er écht af?’ Ik zou nog twee weken door kunnen werken om alle werkzaamheden op te lossen en te vertrekken met een clean desk, maar dan is mijn vakantie alweer om. Dus dat gaan we niet doen. In mijn agenda heb ik ruim van tevoren gepland wat ik op de laatste dagen wil doen. Heerlijk om dan weg te strepen als ik dat klaar heb!

2. Zoek collega’s die jouw werk kunnen overnemen

(Bijna) niets is zo frustrerend als je terugkomt van vakantie en je hebt een mailbox van 500 stuks. Dus in hoeverre kunnen collega’s jouw mail lezen en bepalen wat er weg kan of alvast zaken overpakken? Nu ben ik ZZP-er, dus ik kan niet delegeren, maar ik maak wel strakke afspraken met mezelf tijdens mijn vakantie. Ik houd de regel aan van 2x per week een uurtje na het diner. Tijdens het uitbuiken na de barbecue kan ik dan op mijn gemak even door mijn mail scrollen en mensen een berichtje sturen als ik hun vraag niet meteen kan beantwoorden. Dan heb ik ook gelijk inzichtelijk welke zaken de meeste prioriteit hebben als ik weer aan de slag ga.

3. Zet je out-of-office eerder aan en later uit

Dat geeft je de ruimte om van tevoren zaken rustig af te ronden en na de vakantie lekker wat zaken weer op te pakken zonder dat je gelijk de ‘druk’ voelt om weer voluit te gaan, want ‘ze’ weten dan toch nog niet dat je er weer bent. Zeker ideaal als je na de vakantie eerst start met werken vanuit huis J.

4. Verwacht geen perfecte vakantie

Er gaan meestal wel wat zaken mis tijdens mijn vakantie en zo niet, dan heb ik gewoon mazzel. Ongetwijfeld zal corona de vakantie wat gaan beïnvloeden en ik calculeer dat alvast in en maak er het beste van. Wat is het ergste wat me kan gebeuren? Dat ik hierdoor mijn vakantie laat verpesten en dat lijkt me geen goede zaak, daarvoor heb ik er na alle ontwikkelingen in de afgelopen tijd te lang naar uitgekeken. Dus ik probeer te kijken naar wat wel kan in plaats van wat niet mogelijk is. En ook ik, ja echt waar, loop wel eens te klagen hoor, maar ook dat is geen probleem als het niet te lang duurt J.  

Mocht je je nu na de vakantie of tijdens de vakantie afvragen waarom je nu nog steeds zo gestrest bent of bent geweest en je wilt daar vanaf, neem dan eens contact met mij op via info@amgcoaching.nl of 06-18326153.

Ik wens iedereen, of je nu in Nederland blijft of ergens anders heen gaat, een hele fijne vakantie!

Geniet er dubbel van, dat hebben we verdiend!