We kunnen niet leven zonder stress!

geplaatst in: Geen categorie | 0

“Hé wat”, denk je nu wellicht; niet leven zonder stress? Die coach is niet goed wijs”. Hmmm, dat valt nog te betwisten, maar ik ben van mening dat stress niet erg is, zolang het positieve stress is of negatieve stress die niet te lang duurt. Positieve stress is namelijk een gezonde spanning die de mens in leven houdt. Zo word je door stress alert in een gevaarlijke situatie, waardoor je adequaat reageert. Denk aan een situatie op straat; je bent aan het oversteken op een voetpad en ineens komt er een auto hard aanrijden. Je weet dat je voorrang hebt, maar je trekt toch maar even een sprintje….. poeh stress!

Stress verhoogt ook het prestatieniveau bijvoorbeeld tijdens een examen. Ik kan me nog goed herinneren dat ik examen mocht doen voor mijn coachopleiding. Goh, wat was ik zenuwachtig! Maar de stress hielp me om een goede prestatie neer te zetten én te slagen (ik had natuurlijk wel goed geleerd van tevoren)! Na het spannende moment ebt de spanning weg; dat zijn de voordelen van positieve stress.

Negatieve stress is een spanning die wanneer ze langere tijd blijft bestaan het welzijn en de gezondheid kan schaden waardoor je ziek kunt worden.  Als je namelijk langdurig blootstaat aan negatieve stress kun je overspannen raken. Blijf je dan eigenwijs doorgaan, dan trekt het lichaam op een bepaald moment zelf ‘de stekker’ eruit en kun je burn-out raken. Dat is niet aan te raden, lees mijn verhaal maar eens op mijn website.

Stress is de hoeveelheid spanning of druk die jij ervaart. Vaak maakt jouw eigen inschatting over jezelf en de beleving hoe moeilijk een taak is uit of je negatieve of positieve stress ervaart. Die inschatting is natuurlijk heel subjectief en is afhankelijk van jouw zelfbeeld en hoe je denkt over jouw capaciteiten. In de coachtrajecten met medewerkers die stress ervaren, behandel ik vaak de ‘slachtoffer-schepper-trap’. Denk je in een moeilijke situatie vanuit problemen? Ja? Oordeel je over jezelf of over anderen? Ja? Daar krijg je een negatief gevoel van. Vanuit dat negatieve gevoel en door ‘alle beren die je op je weg ziet’ ga je je negatief gedragen. Je gaat de trap af, terwijl je denkt: “oh jee, dat kan ik echt niet!” Je verhoogt zelf jouw spanning en de kans wordt kleiner dat je een succesvolle prestatie neerzet. De volgende keer dat er een gelijke situatie optreedt, ontstaat er anticipatie-angst; de beginspanning is al hoger en het wordt steeds moeilijker om positief te blijven denken. Selffulfilling prophecy……. Herkenbaar?

Je kunt ook de trap op gaan en tegen jezelf in dezelfde situatie zeggen: “ik weet dat het me gaat lukken!” en de situatie accepteren zoals hij is. Dus niet oordelen over jezelf of over anderen en focus op wat er niet kan, maar denken vanuit mogelijkheden. Wat kan er wel? Doordat je invloed probeert uit te oefenen op de situatie, creëer je een goed gevoel bij jezelf en ga je je positiever gedragen, waardoor de kans veel groter wordt dat je een succesvolle prestatie neerzet. Mocht het dan alsnog niet lukken, dan heb je in ieder geval het gevoel dat je er alles aan hebt gedaan wat in je vermogen lag om het te laten slagen. Daar word je toch vrolijker van… toch?

Natuurlijk zijn er omstandigheden waar je geen invloed op hebt, maar je hebt altijd invloed op je eigen gedrag. Let de komende tijd eens op hoe jij je gedraagt onder voor jou moeilijke omstandigheden. Maak jij van jezelf een slachtoffer of schepper? Mocht je concluderen dat je van jezelf een slachtoffer maakt, wat heb je dan nodig om de situatie positief te veranderen? Houd dan voor ogen dat we de ander niet kunnen veranderen, maar jij kan dat wel als je maar wil. Succes!

Heb jij of jouw medewerker al langer dit probleem en loopt het zo uit de hand dat het de performance op het werk beïnvloedt? Bel me dan op 06-18326153 of stuur een mail naar info@amgcoaching.nl.


Heb jij al JA gezegd tegen het downloaden van mijn E-book over “Nee Zeggen”?

Ik ben expert in op de juiste momenten en op de juiste manier nee zeggen, maar dit is niet altijd zo geweest. Ik heb daarom een e-book over “Nee Zeggen” geschreven. In mijn e-book vertel ik wie ik ben, waarom ik dit e-book heb geschreven en geef ik je 3 gouden tips om nee te zeggen die altijd toepasbaar zijn. Ga mijn tips eens toepassen en kijk hoe ver je hiermee komt. Of geef de tips door aan die werknemer die wel wat hulp kan gebruiken. Je kunt het E-book aanvragen via deze link op mijn website. Veel plezier en succes ermee!