We zeggen al wat zonder dat we wat gezegd hebben….

geplaatst in: Geen categorie | 0

Gelukkig gaan we alweer steeds meer ‘live’ met elkaar afspreken. Online werkt voor sommige trajecten (bv 2e spoortrajecten) best goed, maar er gaat toch niets boven elkaar gewoon ontmoeten. Tijdens de sessies met mijn cliënten let ik veel op de non-verbale communicatie van mijn cliënt. Hieruit haal ik vaak meer informatie dan uit wat er echt gezegd wordt en het schept ruimte om dieper op zaken in te gaan. Zelfs de plek waar de cliënt gaat zitten ten opzichte van mij, zegt al veel (niet alles natuurlijk), terwijl er nog niets gezegd is. Voordat je verder leest, stel ik jou dan de vraag; waar zit jij het liefst aan tafel in een werkomgeving?

Ga uit van een rechthoekige tafel

Degene die met jou in gesprek gaat, kiest voor een hoekpositie ten opzichte van jou. Hij gaat voor een prettig, open gesprek waarbij oogcontact en gebaren gezien kunnen worden. De hoek van de tafel kan wat bescherming bieden als de ander zich bedreigd voelt. Het is de meest succesvolle strategische positie van waaruit je een presentatie kunt houden en de kans op succes kunt vergroten.

Als je samen aan een opdracht wilt werken, dan kies je voor de coöperatieve positie, oftewel je zit naast elkaar.

De defensieve positie wordt vaak ingenomen (je zit tegenover elkaar) bij een werksituatie waarbij beide partijen een stevig standpunt innemen of om een slecht nieuws gesprek nog meer gewicht te geven.

De onafhankelijke positie, oftewel je zit ver schuin tegenover elkaar, wordt ingenomen als je afstand wilt scheppen of eigenlijk niets met iemand te maken wilt hebben. Er spelen natuurlijk nog meer factoren mee, maar ga hier eens op letten bij jezelf en de ander.

Wat ga jij veranderen? Ga je iets veranderen? Deel het eens met mij als je wilt.


Wil jij een keer mee naar mijn netwerkgroep met ondernemers als mijn gast?

Elke vrijdagochtend vroeg netwerk ik met ondernemers van West-Brabant, Zeeland en Goeree-Overflakkee bij Akkermans Leisure in De Heen. Eén van de leden geeft ons een korte training, iedereen krijgt de gelegenheid om zijn zegje te doen over zijn bedrijf of onderneming waar hij werkzaam is, we geven elkaar aanbevelingen over de business en één van ons houdt zijn bedrijfspresentatie. Dat doen we onder het genot van een lekker ontbijt in een gezellige setting. Geen ‘strakke pakken’, maar gewoon een groep gezellige ondernemers die elkaar business gunnen.

Heb jij een keer zin om aan te schuiven als mijn gast? Je hoeft niet persé een eigen bedrijf te hebben, maar kunt ook als werknemer mee. Ook als werknemer heb je namelijk een netwerk waardoor jij wellicht zoekvragen kunt invullen van één van de leden. Of je hebt zelf een zoekvraag die de leden kunnen invullen. Dat kan variëren van het vinden van medewerkers voor je bedrijf, een bepaald artikel dat je zoekt of een ingang om binnen te komen bij een bedrijf. Lijkt het je een keer leuk, neem dan contact met me op via 06-18326153 of stuur me een mail via info@amgcoaching.nl. Het ontbijtje betaal ik natuurlijk!


Heb jij al JA gezegd tegen het downloaden van mijn E-book over “Nee Zeggen”?

Ik ben expert in op de juiste momenten en op de juiste manier nee zeggen, maar dit is niet altijd zo geweest. Ik heb daarom een e-book over “Nee Zeggen” geschreven. In mijn e-book vertel ik wie ik ben, waarom ik dit e-book heb geschreven en geef ik je 3 gouden tips om nee te zeggen die altijd toepasbaar zijn. Ga mijn tips eens toepassen en kijk hoe ver je hiermee komt. Of geef de tips door aan die werknemer die wel wat hulp kan gebruiken. Je kunt het E-book aanvragen via deze link op mijn website. Veel plezier en succes ermee!