Onzekere gevoelens; vriend of vijand van assertiviteit?

geplaatst in: Geen categorie | 0

We hebben allemaal van die momenten waarop je aan jezelf twijfelt waardoor je je onzeker gaat voelen. Dat kan in een privé-situatie zijn of een zakelijke setting, maar laten we niet vergeten dat onzekere gevoelens soms ook in overeenstemming zijn met onze overtuigingen en niet persé met de werkelijkheid. Laten we eens kijken naar hoe deze gevoelens zich verhouden tot de werkelijkheid. Hoe kunnen we ze omarmen om onze assertiviteit te versterken. Zijn onzekere gevoelens dan vriend of vijand van assertiviteit?

Sabotage!

In onze persoonlijke en professionele levens willen we graag zelfverzekerd en assertief overkomen. We willen onze stem laten horen en onze ideeën met overtuigingskracht presenteren. Maar onzekere gevoelens kunnen op de loer liggen….. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een belangrijke vergadering hebt. Je bent ervan overtuigd dat je een waardevolle bijdrage kunt leveren, maar dan komen die onzekere gevoelens om de hoek kijken. Ze fluisteren in je oor dat je niet slim genoeg bent, dat je ideeën niet goed genoeg zijn en dat je beter je mond kunt houden. Jak! Je gevoelens beginnen je assertiviteit onderuit te schoffelen. Dat moeten we niet hebben! Toch?

Wat nu?

Laten we even stilstaan bij het feit dat onzekere gevoelens soms een verborgen waarheid in zich dragen. Ze kunnen een signaal zijn dat we belang hechten aan wat anderen denken of dat we onze eigen capaciteiten in twijfel trekken. Het is belangrijk om deze gevoelens serieus te nemen en ze niet te negeren. Ze laten zien dat er ruimte is voor groei en ontwikkeling. 

Hoe is dat bij jou?

“Tja, zul je wellicht zeggen, daar heb ik wel eens last van”. Dus hoe kunnen we deze onzekere gevoelens omarmen en onze assertiviteit versterken? Het begint allemaal met bewustwording en zelfreflectie. Stel jezelf de vraag waarom je onzekere gevoelens de overhand nemen. Zijn er bepaalde overtuigingen die deze gevoelens voeden? Zijn er ervaringen uit het verleden die een rol spelen? Door hier inzicht in te krijgen, kun je stappen zetten om deze overtuigingen te herzien en te vervangen door positievere en realistischere gedachten.

Kleine stapjes….

Daarnaast is het belangrijk om actie te ondernemen. Stel jezelf doelen om je assertiviteit te vergroten. Begin met kleine stapjes en bouw langzaam aan je zelfvertrouwen. Oefen bijvoorbeeld met het geven van je mening in vergaderingen of het stellen van vragen tijdens presentaties. Met elke stap zul je merken dat je gevoelens beginnen te verschuiven en dat je assertiever wordt. En denk aan je houding! Als je rechtop zit, kom je veel zekerder over!

Laten we dit blog eens samenvatten.

Zoals gezegd; onzekere gevoelens kunnen in overeenstemming zijn met onze overtuigingen, maar niet altijd met de werkelijkheid. Ze kunnen een waardevol signaal zijn om aan onszelf te werken en onze assertiviteit te versterken. Door bewustwording, zelfreflectie en actie kunnen we deze gevoelens omarmen en veranderen. Dus laat die onzekere gevoelens je niet tegenhouden. Wees nieuwsgierig, daag je overtuigingen uit en versterk je assertiviteit. Jij hebt het in je om een krachtig en zelfverzekerd mens te zijn!

Lukt dat niet helemaal en heb jij of heeft jouw medewerker hulp nodig om zijn of haar assertiviteit te versterken?

Dit kan middels een persoonlijk coachtraject van (gemiddeld) maximaal 19,5 uur. Neem eens een kijkje op mijn website onder het kopje: 1-op-1 coaching bij onzekerheid. Of bel gelijk: 06-18326153 of mail naar info@amgcoaching.nl.


Mijn website is enigszins aangepast waardoor mijn specialisatie aangaande stress en onzekerheid meer uit de verf komt; neem eens een kijkje!