Voorkomen van verzuim, negatieve stress of onzekerheid is beter dan genezen…..toch?

Herken je dit als HR-professional?

Je werkt bij een commercieel bedrijf en je vindt jouw baan reuze leuk. Mooi product, fijne collega’s, goede werkgever, leuke inspirerende en soms uitdagende werkzaamheden in een meestal positieve sfeer met volop ruimte voor ontwikkeling. Eén van jouw taken is het Arbo budget bewaken en dat budget levert jou momenteel stress op.

Welk punt is van toepassing voor jouw bedrijf?

 • Het frequente verzuim van de afgelopen maanden en alle kosten die het met zich meebrengt, zijn punt van aandacht; 
 • Jij of de leidinggevende voeren wel gesprekken met medewerkers die dreigen uit te vallen of die de laatste tijd een verminderde prestatie leveren, maar ondanks alle goede bedoelingen levert dat weinig resultaat op;
 • Die ene leidinggevende blijft bij je klagen dat zijn belangrijkste medewerker alweer zijn target niet gehaald heeft, terwijl jij weet hoe hard die medewerker werkt. Je weet ook dat hij door een gebrek aan assertiviteit soms slecht in staat is om nee te zeggen en op het juiste moment goed zijn grenzen te stellen. Kon je daar maar iets aan doen….
 • Ook zag je dat die ene administratieve medewerker die al wat aan het klagen was over zijn gezondheid gisteravond alweer over zat te werken. Als dat maar goed gaat…… 
 • Ook had je onlangs gelezen dat uitval door negatieve stress nog nooit zo hoog is geweest in de laatste 20 jaar. Het ziekteverzuim bij bedrijven en overheid liep in 2022 op naar 4,8 procent. Dat betekent 48 werkdagen verzuim wegens ziekte op elke 1000 werkdagen. Met name uitval door mentale klachten werd aangegeven als hoofdoorzaak. Een zorgelijke ontwikkeling…..

Je wilt jouw medewerkers graag helpen, maar als je ze doorstuurt naar de bedrijfsarts dan komt er misschien wel een verwijzing naar een psycholoog. De meeste medewerkers hebben daar een negatieve associatie bij en de wachttijd is vaak (te) lang. Misschien gaan ze juist dan wel verzuimen…. Of ze gaan zelf naar de huisarts, dan door naar de praktijkondersteuner en dan uiteindelijk naar de psycholoog. Dan gaat het wel heel lang duren…..

Als je alles even op een rijtje zet, dan valt het misschien nu nog wel mee:

 • het verzuimcijfer is niet al te hoog in het algemeen;
 • het medewerkerstevredenheidsonderzoek scoort in het algemeen goed;
 • jullie bieden een periodiek medisch onderzoek aan en daar komt weinig uit; en het zijn toch volwassen mensen dus het zal wel goed komen…… toch?

Stel dat dat niet gebeurt….

 • Dan gaan die waardevolle medewerkers op een gegeven moment uitvallen met negatieve stressklachten of misschien wel een burn-out. Risico dat ze dan heel lang helemaal geen prestatie meer leveren;
 • Dan kost het nog meer geld. Denk eens aan inhuren van uitzendkrachten, overwerk door collega’s, aanpassen van de werkplek, inzetten van middelen om die medewerker weer op de rit te krijgen;
 • Dan bestaat de kans dat de positieve sfeer binnen jullie bedrijf verandert in geklaag over de hoge werkdruk. Dat zou het risico kunnen opleveren dat er nog meer mensen gaan uitvallen….
 • Of je loopt het risico dat de goede krachten binnen jullie bedrijf opstappen door die negativiteit die jou weer veel werving- en selectiewerkzaamheden opleveren en het moeilijker wordt om de juiste mensen binnen te halen door het verslechterde imago van jullie bedrijf.
 • Moet je ook goed letten op alle regels van de Wet Verbetering Poortwachter. Dat kost jou een hoop tijd, moeite en als je het niet goed doet, krijgen jullie ook nog een sanctie van het UWV opgelegd.
 • En dan heb ik het nog niet over de gevolgschade voor de werknemer…..

Wil je dit voorkomen?

Ik kan jouw medewerkers helpen om op tijd hun targets te halen en ja te zeggen tegen de juiste prioriteiten. Ik kan jouw medewerkers helpen om stressklachten eerder te signaleren en er dan actie op te ondernemen, zodat verzuim en daardoor hoge kosten kunnen worden voorkomen. Dit kan middels een persoonlijk coachtraject van maximaal 19,5 uur. En als het dan toch mis gaat en je moet een 2e spoortraject gaan opstarten, dan kun je mij ook bellen, want die trajecten verzorg ik ook! Bel: 06-18326153 mail naar info@amgcoaching.nl