“Ik ben toch niet gek? Met hard werken is toch niets mis?”

geplaatst in: Geen categorie | 0

Met deze uitspraak startte een werkvoorbereider een tijdje geleden bij mij een 1-op-1 coachtraject. Hij was bij mij terecht gekomen na het volgen van mijn voorlichting over stress & burn-out. Hij had vervolgens ook samen met 5 andere collega’s meegedaan met mijn in-company groepstraining ‘grenzen stellen’, maar hij had al snel in de gaten dat het probleem bij hem dieper zat en hij een persoonlijk coachtraject nodig had. Hij vond het lastig om die stap te zetten, want tja ‘hij was toch niet gek’ en ‘er is toch niets mis met hard werken?’ Zeker niet! Echter op het moment dat je met steeds minder plezier naar je werk gaat, je uitgeput of gefrustreerd naar huis gaat, je steeds langere dagen maakt maar nog steeds jouw werk (en dat van anderen ;-)) niet af krijgt en je ook nog het gevoel hebt dat je minder kwaliteit levert dan voorheen, dan is wel tijd voor actie. Gelukkig kaartte hij zijn probleem aan bij zijn leidinggevende en stond het bedrijf open om extra in hem te investeren. 

Al snel bleek hij een probleem te hebben met nee zeggen tegen met name dominante collega’s. Feit dat hij ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel had, hielp hem daarbij ook niet. Na verloop van tijd konden we achterhalen waarom hij zoveel werk op zijn ‘bult’ nam, welke beren hij op zijn weg zag en met welk gevoel hij tot acties kwam die hem van de regen in de drup hielpen. Dit alles werkte in de hand dat hij, om in één van mijn coachtermen te spreken, elke keer “uitgevloerd onder aan de slachtoffertrap lag” en dat was hij nu toch wel goed zat. Door meer bewust stil te staan bij het veroordelen van collega’s én zichzelf kon hij meer de focus leggen op mogelijkheden om zaken anders aan te pakken. Die aanpak scheelde veel werk, frustratie en tijd. Natuurlijk had hij dit niet zo onder de knie, maar door te blijven oefenen in de praktijk en die situaties te bespreken tijdens de coachsessies ging het hem steeds makkelijker af. Je kunt tenslotte gedrag wat je al jaren laat zien, niet even in 3 sessies veranderen (was het maar waar!)

Tijdens de eindevaluatie gaf de medewerker aan dat hij zichzelf beter had leren kennen, hij nu makkelijker nee kon zeggen zonder zich onverschillig of arrogant te voelen en hij ging veel beter om met zijn tijd. Ook de leidinggevende gaf aan dat de medewerker veel beter in zijn vel zat en weer de kwaliteit leverde die ze van hem gewend waren. Hij zag dat de medewerker weer plezier had in zijn werk en hij een betere werk-privébalans had gevonden. Zij blij, ik blij!

Ben jij of ken jij ook zo’n medewerker die het hart op de goede plaats heeft zitten, maar door zijn grote verantwoordelijkheidsgevoel regelmatig stressklachten ervaart, neem dan contact met mij op via info@amgcoaching.nl of 06-18326153. Zodat ik hem kan helpen hoe hij deze spanning kan wegnemen, zodat hij meer rust in zijn hoofd en lijf ervaart,  makkelijker nee kan zeggen en beter omgaat met zijn beschikbare tijd. Kun jij het je permitteren om te wachten tot hij echt uitvalt?


Wist jij dit over corona en jouw werknemer?

Is jouw werknemer bang om te werken op kantoor wanneer dat straks weer mogelijk is?

Het advies in het kader van corona is nog steeds om zoveel mogelijk thuis te werken, maar als werkgever kijk je natuurlijk ook naar maatregelen om straks het werken op kantoor weer mogelijk te maken. Stel nu dat jouw werknemer bang is voor corona en niet wil komen werken? De werknemer mag niet zo maar thuisblijven, maar als werkgever moet je wel maatregelen nemen om een veilige werkomgeving te creëren. Dus ga in gesprek met je werknemer en licht de maatregelen toe die allemaal genomen zijn om besmetting zoveel mogelijk te beperken. Bespreek opties van gedeeltelijk thuis en op kantoor werken of wellicht afwijkende werktijden.

Blijft de werknemer bezorgd, laat hem dan vakantie opnemen indien de bedrijfsomstandigheden dit toelaten. Staat hij daar niet voor open en kom je er samen niet uit, dan is er mogelijk sprake van werkweigering. Je kan dan de loonbetaling in dat geval stopzetten nadat je de werknemer schriftelijk hebt gewaarschuwd. Of er sprake is van werkweigering moet per geval worden beoordeeld.

Een gezinslid van jouw werknemer heeft koorts

Heeft een van de gezinsleden van jouw werknemer koorts, dan moet de werknemer volgens de overheidsmaatregelen ook thuis blijven. Kan hij door de noodzakelijke verzorging van zijn gezinslid niet werken, dan mag de werknemer kortdurend zorgverlof opnemen. Van deze regeling kan iemand gebruik maken gedurende maximaal twee werkweken per jaar en hij ontvangt dan 70% van het loon (maar ten minste het voor hem geldende wettelijke minimumloon). Wellicht is er in jouw arbeidsvoorwaardenregeling of CAO nog meer geregeld in zo’n geval.